Ceaiul turcesc. Toată energia de care ai nevoie, într-un pahar

Dacă te plimbi pe străzile din Turcia, o să vezi, încă de la primii pași, cel puțin doi sau trei oameni care-și sorb ceaiul de culoare roșiatică dintr-un pahar curbat. Am învățat cum să prepar acest tip de ceai de la un turc și prefer să-l beau atunci când simt că am nevoie de energie. 

Ceaiul negru turcesc (ÇAYKUR) are un gust puțin amărui, este foarte concentrat și poate ține loc de cafea, iar metoda de preparare este una specifică. Se folosesc două ceainice așezate unul peste altul. În ceainicul mai mare se pune apă, iar în cel de deasupra se pun câteva lingurițe de ceai și două linguri de apă, după care se pune la foc mic. Când apa fierbe, focul se oprește și după 4-5 minute, apa fierbinte se toarnă în ceainicul mic, urmând ca apoi ceainicul mare să se umple cu apă. Se mai pune la foc pentru câteva minute și apoi se oprește. Ceaiul concentrat se toarnă în paharele speciale sau în căni și apoi se mai completează cu apă fierbinte. Intensitatea și concentrația ceaiului final sunt redate de mixtura dintre ceai și apă. Pentru îndulcit se pot folosi cuburi de zahăr sau miere, dar niciodată lapte.

Ceaiul se consumă fierbinte și trebuie băut în
primele 30 de minute de la infuzare.

Curiozități despre ceaiul turcesc:

  1. A apărut ca alternativă a cafelei.
  2. Ceaiul este plantat, cu precădere, în jurul orașului Rize. De aceea ceaiul poartă denumirea orașului.
  3. Prima fabrică de ceai din Turcia a fost construită în anul 1947, în orașul Rize.
  4. Turcia se află pe primul loc în topul consumatorilor de ceai pe cap de locuitor din întreaga lume, potrivit mediafax.ro.
  5. Un localnic din Turcia ajunge să consume chiar și 20 de pahare de ceai pe zi (myhimalaya.ro).

 

Ceai turcesc – fotografie realizată în Bodrum, Turcia
Ceai turcesc – fotografie realizată în Bodrum, Turcia

Pentru mai multe fotografii, ne regăsim pe Instagram.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.