Zilele acestea mi-am adus aminte de ceaiul turcesc. Întrucât am luat contact cu această cultură acum câțiva ani, am mai băut ceai turcesc, dar l-am lăsat deoparte. Acum mi s-a făcut dor.

Ceaiul negru turcesc (ÇAYKUR) are un gust puțin amărui, este foarte concentrat și poate ține loc de cafea, iar metoda de preparare este una specifică. Se folosesc două ceainice așezate unul peste altul. În ceainicul mai mare se pune apă, iar în cel de deasupra se pun câteva lingurițe de ceai și două linguri de apă, după care se pune la foc mic. Când apa fierbe, focul se oprește și după 4-5 minute, apa fierbinte se toarnă în ceainicul mic, urmând ca apoi ceainicul mare să se umple cu apă. Se mai pune la foc pentru câteva minute și apoi se oprește. Ceaiul concentrat se toarnă în paharele speciale sau în căni și apoi se adaugă apă fierbinte peste. Intensitatea și concentrația ceaiului final sunt redate de mixtura dintre ceai și apă. Pentru îndulcit se pot folosit cuburi de zahăr sau miere, dar niciodată lapte.

Ceaiul se consumă fierbinte și trebuie băut în primele 30 de minute de la infuzare.

Curiozități despre ceaiul turcesc:

  1. A apărut ca alternativă a cafelei.
  2. Ceaiul este plantat, cu precădere, în jurul orașului Rize. De aceea ceaiul poartă denumirea orașului.
  3. Prima fabrică de ceai din Turcia a fost construită în anul 1947, în orașul Rize
  4. Turcia se află pe primul loc în topul consumatorilor de ceai pe cap de locuitor din întreaga lume, potrivit mediafax.ro.
  5. Un localnic din Turcia ajunge să consume chiar și 20 de pahare de ceai pe zi(myhimalaya.ro)

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s